Wanneer kan een baby uit een beker drinken? 

Zodra je baby een half jaar oud is, kun je beginnen met het leren van drinken uit een beker. Dat doe je het beste door eerst zelf de beker vast te houden. Heeft je kindje er nog wat moeite mee? Dan kun je eerst starten met een wat dikkere yoghurt of een fruithapje. Hierbij moet je baby wel zelfstandig kunnen zitten. Kan hij dit nog niet? Dan moet je nog even geduld hebben. Als je dit een tijdje hebt geoefend met de beker en je kind is 8 tot 12 maanden oud, kun je proberen of je kindje zelf de beker kan vasthouden en naar zijn mond kan brengen.  

Welke beker kies je? 

Er zijn verschillende soorten en maten bekers. Maar hoe maak je nu de beste keuze voor je kind? En wat is de beste optie? Een open beker of oefenbeker, een tuitbeker of een rietjes beker? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten bekers. 

 • Open beker  
  Een open beker is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en het kan de kans op gaatjes verkleinen. Er zijn open bekers met handvatten aan de zijkant, een uitsparing of een gewone beker.  
 • Oefenbeker 
  Een oefenbeker werkt in principe hetzelfde als een open beker, maar je kind krijgt hier geen natte wangen of natte kleding mee. Er zit namelijk een handige deksel op die het vocht goed kan doseren. Scheelt weer heel wat omkleden. Een open beker of een oefenbeker is de beste optie om je kind te leren drinken.  
 • Tuitbeker 
  Een tuitbeker is dan wel veel makkelijker, maar het is een stuk minder goed voor de ontwikkeling van de mondspieren van je baby.  
 • Rietjesbeker 
  Datzelfde geldt voor een rietjes beker, al is deze wel wat beter dan een tuitbeker. Deze is vooral goed geschikt als tussenstap van de fles naar de open- of oefenbeker.  

Kinderservies kopen 

Wil je echt een mooi en bijzonder moment van het eerste hapje en het drinken maken? Dan is een mooi kinderservies een leuke optie. Je kindje hoort er op die manier echt bij. De meeste kinderserviezen kunnen prima in de vaatwasser en zijn verkrijgbaar in de leukste kleuren en printjes. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het kapot valt, want het is speciaal ontworpen voor onstuimige kinderen en kan dus wel tegen een stootje. De meeste serviezen bestaan uit een beker, bord, bestek en babylepels. Alles om het eetmoment extra gezellig te maken!  

Author: Xeni